Preşedintele ANCOM a fost ales în conducerea BEREC

Categoria: Articole


Dr. Georg Serentschy, preşedintele autorităţii de reglementare în comunicaţii din Austria - RTR, va deţine preşedinţia BEREC în anul 2012, în timp ce funcţiile de vicepreşedinte vor fi exercitate de: Leonidas Kanellos, Preşedintele EETT Grecia, Edward Richards, conducătorul organismului de reglementare din Marea Britanie - Ofcom, Göran Marby, Directorul General al autorităţii din Suedia - PTS şi Cătălin Marinescu, Preşedintele ANCOM.

În cadrul reuniunii de la Bucureşti, BEREC a hotărât să consulte piaţa de comunicaţii cu privire la elaborarea unei strategii pe termen mediu şi, în acest sens, a aprobat un proiect de strategie ce urmează să fie supus consultării. În cadrul reuniunii s-a mai luat decizia de a iniţia consultări cu privire la subiecte precum promovarea comunicaţiilor în bandă largă, metode de co-investiţie în reţelele de acces de generaţie viitoare şi impactul substituţiei fix-mobil asupra definirii pieţelor.

De asemenea, BEREC a luat decizia de a elabora un set de Recomandări privind transparenţa în contextul neutralităţii reţelelor. Astfel, sunt recomandate câteva tipuri şi modalităţi specifice de informare menite să sporească puterea consumatorilor, iar autorităţile de reglementare au obligaţia de a se asigura de faptul că transparenţa efectivă se realizează la nivel naţional.

ANCOM este membru al BEREC, un organism înfiinţat în ianuarie 2010 prin Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului care înlocuieşte Grupul Reglementatorilor Europeni (ERG), în cadrul căruia ANCOM a activat încă din anul 2004.