CE - carte alba privind continutul online ilegal si platformele digitale

Categoria: Evenimente


Comisia Europeana a transmis in 25 Mai 2016 o Comunicare catre Parlamentul European, Consiliul European, Comitetul Economic si Social European si Comitetul Regiunilor cu privire la Platformele online si Oportunitatile digitale privind piața unica si provocari pentru Europa  - Online Platforms and the Digital Single Market Opportunities and Challenges for Europe (COM (2016) 288).

 

Mai jos gasiti o evaluare a documentului (carte alba) Comisiei Europene privind reglementarea platformelor digitale, în special sub aspectul referitor la continutul ilegal.

 

Evaluare generala:

 

         Comisia a dat o aprobare puternica a actiunilor duse de industrie pentru a lupta împotriva continutului ilegal on-line si va continua sa urmareasca initiativele de co- si auto-reglementare, în special în ceea ce priveste CSAM (Child Sexual Abuse Material), terorismul, incitarea la ura.

         Comisia nu va redeschide cadrul raspunderii intermediarilor asa cum este acum in Directiva privind comertul electronic.

         Platformele digitale vor fi încurajate sa ia masuri voluntare mai eficiente pentru a reduce expunerea la continut ilegal, inclusiv CSAM.

         Comisia va analiza necesitatea elaborarii unor orientari privind raspunderea platformelor online la punerea în aplicare de masuri voluntare pentru lupta impotriva continutului online ilegal.

         Comisia va examina necesitatea unor proceduri formale „Notificare & Actiune” (Notice & Action), în functie de succesul initiativelor viitoare privind DSM (Digital Single Market) în ceea ce priveste continutul ilegal (de exemplu, reforma drepturilor de autor, revizuirea IPRED)

 

Comunicarea poate fi citita la adresa:

 

http://ec.europa.eu/newsroom/dae/document.cfm?doc_id=15949  

 

Paginile 07-09 privesc continutul ilegal si responsabilitatea platformelor digitale.

 

Secretariatul EuroISPA finalizeaza in prezent organizarea unei mase rotunde cu participarea Parlamentului European la data de 21 iunie pentru a discuta despre „Notificare si eliminare” si actiuni de lupta împotriva continutului ilegal din perspectiva ISP-istilor.