ANISP la 10 ani de la constituire

Categoria: Comunicate de presa


ANISP s-a constituit la începutul anului 2001 dupa o lunga serie de initiative ale unor companii de servicii INTERNET, care au dus la identificarea unor interese comune in cadrul scopului principal al organizatiei: promovarea şi sprijinirea intereselor furnizorilor de retele si servicii de comunicatii electronice (inclusiv Internet).

 

La 31.01.2001, Asociatia Nationala a Internet Service providerilor din Romania a fost inscrisa in Registrul asociatiilor si fundatiilor, actul sau de constituire fiind semnat de 12 ISP-uri si anume (prezentate în ordine alfabetica): DNT, EuroWeb, FX, Global One România (azi Orange Business Services), GTS România, IIRUC-DIGICOM Grup (RoLink Plus), Kappa Telecom, LOGIC Telecom, Mobifon, PCNET, RDS si  TOTALNET.

 

Pâna in prezent  peste 75 ISP-uri au completat comunitatea membrilor asociatiei. De asemenea, in timp, am avut sustinerea a doi din cei mai importanti furnizori de tehnologie pentru INTERNET: IBM România şi CISCO România ni s-au alaturat, în calitate de membri asociati.

 

Astazi, asociatia are 39 de membri activi (in ordinea inscrierii): Euroweb Romania, Orange Business Services (Equant), GTS Telecom, RoLink Plus, ICI-RoTLD, Media SAT, Prime Telecom, Radiocom, DIGICOM Systems,   Idilis, INES Group, Eastern Space Systems, Romtelecom, Dial Telecom, Netbridge Services, Atlas Telecom Network, Contact Telecom, Open Systems, Grupul Industrial GIR, Teletrans, STS, Padicom Solutions, Allnet Telecom, Combridge, Internet Communication Systems, Gemenii Network, Millennium IT, NextGen Communications, Cobalt IT, Softkit,  Netserv Consult, DOTRO Telecom, Transilvania Digital Network, Diginet,  AdNet Market Media, Direct One, Digital Construction Network, Distinct New Media si ITC. Din comunitatea membrilor mai fac parte, in calitate de mebri asociati ai ANISP: ROL Online Network si Moldtelecom. In comunitatea membrilor RoNIX avem in plus: Vodafone Romania, Orange Romania si RoEduNet.

 

Asociatia a actionat si continua sa actioneze pentru sprijinirea organismelor legal abilitate în promovarea cadrului legislativ adecvat si aducerea acestuia la standardele Uniunii Europene, în elaborarea si implementarea strategiilor de dezvoltare durabila a sectorului retelelor si serviciilor de comunicatii electronice (inclusiv Internet).

 

De la început asociatia si-a propus obiective importante, cum ar fi:

 

 • participarea elaborarea cadrului de reglementare în domeniul serviciilor de comunicatii electronice;
 • asigurarea dialogului cu instituţiile statului pe problemele de strategie şi dezvoltare a industriei serviciilor Societatii Informationale, in special a Internetului;
 • realizarea platformei de interconectare a retelelor principalilor  furnizori de Internet (proiectul RoNIX);
 • elaborarea unui Cod de conduită ISP, inclusiv a unei instituţii/instanţe de supraveghere;
 • promovarea profesionalismului şi a sistemului de standarde în mediul serviciilor Internet;
 • participarea la actiunile nationale vizand prevenirea si combaterea manifestarilor de frauda, piraterie, s.a., in vederea asigurarii securitatii serviciilor de comunicatii electronice;
 • promovarea noilor tehnologii de lucru bazate pe web în dezvoltarea sistemelor informaţionale în parteneriat cu integratori de sisteme, dezvoltatori de soft, etc.;
 • identificarea modalităţilor de lucru împreună cu alte asociaţii de profil conex – Coalitia Tech 21;
 • elaborarea şi susţinerea unor programe de culturalizare pentru utilizatorii de masă, precum şi de pregătire şi atestare a dezvoltatorilor de aplicaţii bazate pe INTERNET;
 • participarea la asigurarea unui cadru favorabil dezvoltării comunităţii INTERNET;
 • susţinerea dialogului şi a parteneriatului cu organizaţii din comunitatea internaţională de profil.

 

O buna parte din aceste obiective le-am abordat înca din primul an. In timp, agenda permaneta a asociatiei s-a dezvoltat, iar rezultatele au fost si sunt încurajatoare.

 

Este de amintit colaborarea buna pe care a avut-o ANISP cu o serie de institutii, cum ar fi: Comisia pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale si Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii. De asemenea trebuie amintita colaborarea cu alte asociatii profesionale, in special cu cele din  domeniul IT&C, atat in cadrul Coalitiei Tech 21 (ATIC, ANIS, ARIES), cat si in afara lui (ACC, AOTR, AMR, APTI, s.a).

 

In 2009 asociatia noastra a devenit membru al EuroISPA, organizatia pan-europeana a asociatiilor ISP-istilor din tarile Europei, iar din 2003 membru al Euro_IX, organizatia pan-europeana a Internet eXchange-urilor.

 

Anii ce urmeaza reprezinta pentru asociatia noastra o perioada de consolidare si dezvoltare. Dintre obiectivele imediate amintim:

 

 • Sprijinirea activa si constructiva a elaborarii, perfectionarii si aplicarii noului cadru de reglementare in comunicatii
 • Crearea unui cadru de dezbatere in regim de parteneriat, impreuna cu toate organizatiile interesate, a  principalelor probleme cu care se confrunta Autoritatea de reglementare in comunicatii si operatorii în  piata.
 • Dezvoltarea Platformei nationale de interconectare a retelelor de servicii de Internet – RoNIX, atât sub aspectul conectarii a noi membri cât si sub aspectul instalarii de noi noduri si legaturi.
 • Stabilirea, inclusiv prin proceduri de autoreglementare, a principiilor de colaborare  între actorii pietei de comunicatii si servicii electronice (furnizorii de  comunicaţii şi servicii electronice, precum şi furnizorii de reţea) (Code of  Conduct); Elaborarea unui Cod de conduita al ISP-urilor si a unui Cod de conduita al utilizatorului de servicii Internet.
 • Dezvoltarea parteneriatului cu MCSI si ANCOM pentru perfectionarea si punerea în opera a strategiilor în domeniile comunicatiilor si tehnologiei informatiilor si trecerea la noua economie bazata pe tehnologiile digitale, respectiv implementarea Societatii Informationale în România
 • Dezvoltarea parteneriatului cu alte asociatii din domeniul IT pentru dezvoltarea si promovarea tehnologiilor informatiei în România in general si a sectorului comunicatiilor electronice in special, pentru asigurarea conditiilor utilizarii de catre celelate sectoare de activitate a tehnologiilor Internetului, cu asigurarea respectarii drepturilor de autor si conexe;
 • Colaborarea la nivel European pentru asigurarea unui cadru de dezvoltare armonios a sectorului serviciilor de comunicatii electronice, cu precadere in zona Uniunii Europene.

 

 

ANISP aduce spre indeplinirea acestor obiective comune contribuţia profesionala a experţilor săi şi  capacitatea  de lucru a Grupurilor  sale tehnice pentru a accelera implementarea priorităţilor menţionate. ANISP  considera ca actuala etapa de consolidare a liberalizarii pietei de comunicatii electronice este critică, luand  in considerarea tehnologiile de ultimă oră.   Constienta de rolul sau important de parteneriat cu autoritatile publice implicate in reglementarea si sutinearea acestui sector, ANISP  va face toate eforturile necesare pentru a  oferi suport, în a susţine şi asista respectivele institutii publice, pentru a asigura un cadru favorabil de dezvoltare sectorului serviciilor de comunicatii electronice si a reduce minimum toate  potenţialele disfunctionalitati ale acestui proces.

 

 

In agenda permanenta a asociatiei se regasesc cele mai importante subiecte ce framanta in prezent comunitatea ISP-istilor si a utilizatorilor serviciilor de Internet din Romania, in comuniune cu cei din tarile Uniunii Europene, printre care:

 

 • Liability of Intermediaries;
 • Data Retention;
 • Data Protection, Profiling;
 • Net Neutrality;
 • Safer Internet, Child Sexual Exploitation on-line, ;
 • Cybercrime;
 • Network Security;
 • Itellectual Property Rights, Copyright;
 • Internet Governance;

 

ANISP nu este un club exclusivist. A fost si ramane o organizatie deschisa tuturor furnizorilor de retele de comunicaţii electronice, operatorilor de telecomunicaţii şi furnizorilor de servicii de comunicaţii electronice, dar şi furnizorilor de echipamente şi tehnologie de comunicaţii,  precum şi experţilor independenţi (ca membrii asociaţi). ANISP este deschisa  tuturor discuţiilor referitoare la consolidarea liberalizarii si dezvoltarea domeniului  comunicatiilor electronice.